BBC İslam

İman etmeden mücadele edilemez mücadele etmeden de iman etmiş olunmaz.

Özel Haber


Görülmez Taliban İktidarı(Bölüm 2)

Pakistan’ın kabile bölgelerine bir keşif ziyareti gerçekleştiren Seyid Salim Şehzad’ın izlenimlerini kaleme aldığı makaleler dizisinin ikincisinde Melekand kabile bölgesinin farklı tabiatı ve çeşitli Taliban gruplarının stratejisine değiniliyor. Melekand kabile bölgesi Kuzey-Batı Sınır Eyaleti’nin üçte birini kapsayan bir bölge. Bölge Chirtal, Dri, Swat, Buner, Shangla ve Melakanda ve Mohmand gibi birkaç bölüme ayrılmıştır.

Melakan Kabile Bölgesi: Sevgili Doktorum…

Allah sizden razı olsun. İnsanlara merhamet eden Allah’dır ve yaratan insanların üzerine rahmet yağdırır. Tehrik-i Taliban Pakistan adaleti temel alan bir refah toplumunu kurmaya çalışan bir hareketin adıdır ve bu büyük projesini hayat geçirmek için tüm şer güçleri karşısına almıştır. Allah sizi tüm fiziksel ve manevi rahatsızlıklarınızdan arındırsın.

Bizim kimseye karşı kişisel bir kinimiz yoktur. Biz eğer her hangi bir şerri durduruyorsak veya her hangi bir hayra öncülük ediyorsak bu yalnızca alemlerin Rabbi olan Allah’ın rızası içindir.

Siz bizim kardeşimizsiniz. Eğer bizim davranışlarımızla yaralanmışsanız, sizden özür dileriz. Biz ne yaptıysak sadece sizin davranışlarınızı dinin aslına döndürmek için yaptık. Hz. Muhammed (sav) bir kişiye güzel ve hoş bir kelam etmek hayırdır buyurmuştur. Bu nednele bizim size tavsiyemiz hastalarınızı tedavi etmenizdir. Çünkü bu konuda birkaç insan dışında sorumluluk üstlenecek çok fazla kişi yoktur.

Allah sizi hayırla mükafatlandırsın ve iyi işlerinizde size rehberlik etsin.

Selametle…

Taliban Pakistan (Melekand) Emiri Kari Cebbar

Bu metin Taliban tarafından kaleme alınmış ve 22 Ocak 2009’da Melekand kabile bölgesindeki Batkaila şehrindeki bir hastanede çalışan kulak, burun, boğaz uzmanı bir doktara gönderilmiş bir mektubun tercümesidir.

Daha önce Taliban yerel radyo istasyonlarındaki yayınlarında 5 doktoru hastalarına kibirli davrandığına yönelik şikayetler geldiği için uyarmıştır.

Taliban doktorların hastalarına şefkatle yaklaşmadığını ve onları sadece ticari müşteri olarak gördüğünü açıklamış, dahası müşterilere pahalı ilaçlar yazdıklarını ve eczanelerle gizli anlaşmalara girdiğini duyurmuştu.

İşte bu nedenle Taliban doktorları davranışlarını düzeltmeleri konusunda uyarırken, aksi takdirde sert bir dille olaya müdahale edeceklerini duyurmuştu. Sonrasında davranışlarını değiştirenler ise yukarıdaki tarzda birer mektup aldılar.

Herkesin özgürce sokakları arasında dolaşabildiği, dahası tek bir Taliban güvenlik görevlisine dahi rastlamadığınız, buna rağmen Taliban’ın yönetimi altında olan Melekand kabile bölgesine hoş geldiniz…

Pakistan’da Taliban Molla Muhammed Ömer’e ve El Kaide lideri Usame bin Laden’e sempati duyan, dahası onlara sadaket yemini vermiş olan grupları temsil eden ortak isim. Bununla birlikte bu çatı altında farklı alanlarda farklı manifestoları olan gruplar var.

Bunlardan bazıları bazı bölgelerde katı şeriat kanunlarını uygulamayı savunurken, kimisi de Afganistan’daki yabancı güçlere karşı direnişin propagandasıyla ön plana çıkıyorlar.

Diğer bölgelerde ise bu grupların hedefi bulundukları bölgede kaos ve anarşiyi yükselterek Pakistan silahlı kuvvetlerini küresel “terörle mücadele”yi desteklemekten alıkoymak.

Bununla birlikte tüm bu grupların ağır basan misyonu bölgesel savaşı desteklemek ve Batı hegemonyasına karşı küresel savaşta birleşiyor, bu neo-Taliban’ın ideoloji denilebilir.

Kuzey-Batı Sınır Eyaleti’nin başkenti Peşevar’in Muttani, Şabkadar, Darra Adam Kahail ve Hayber gibi kabile alanları tamamen Taliban’ın kuşatması altında olmasına rağmen, bu bölgede şeriat ilan edilmedi. Çünkü bölgedeki gruplar daha stratejik bir hedefe hizmet ediyor.

Buna göre onlar NATO’nun tedarik konvoylarının bu sınırda alokoyarak, Afganistan’a geçmelerini engelliyor. Taliban’ın hedefi Güney Veziristan, Kuzey Veziristan ve Bajur kabile bölgelerinde El Kaide ve Taliban’a stratejik üsler kurmak.

Melekand Kabile Bölgesi ve Svat vadisinde ise mücadele daha çok şeriatı güçlendirme ve tüm “vicdansız” öğeleri temizleme yönündedir.

Tüm bu mücadelenin ardından kabile alanlarının çoğunda ve son olarak Svat vadisinde Pakistan devleti kontrolünü kaybetmiş durumdadır, fakat Melakand’da durum çok daha karışıktır.

2008’in başlarında Taliban tüm NWFP bölgelerinde faaliyetlerini yoğunlaştırdı, özellikle de Svat vadisi ve Peşaver’de… Bu çerçevede Merdan Taliban militanlarının yuvası halini aldı.

Bununla beraber Taliban yerel destek olmadan sadece savaşçılarının mücadelesiyle hükümet güçlerini yenilgiye uğratamayacağını anladı. Bu yüzden onlar bu alandaki şehir merkezleri üzerindeki nüfuzunu arttırarak NWFP’nin tamamını İslamabad’ın kontrolünden kurtarmak gibi bir proje hazırladı. Benzer şekilde Afganistan sınırındaki Beluçistan eyaleti “Taliban bölgesi” oldu.

Kalan iki Pakistan eyaları Pencap ve Sİndh’de ise bu plan dahilinde her hangi bir çalışma yoktur. Çünkü buralardaki her hangi bir saldırı ekstra baskı anlamına geliyordu. Bu nedenle de bu alanların Talibanizasyonu gibi bir tehdit de yoktur.

Şu anda Melekand gibi alanlarda Taliban hükümetin başarısızlıklarını ve bozulmaları kullandıkları radyolar aracılığı ile halka arzediyorlar ve onlardan sorunlarını Taliban’ın desteklediği bu radyoya göndermelerini istiyorlar.

Son olarak, Taliban’ın bu radyo anonsları üzerine gelen birçok mektupda Melakand bölgesindeki genelevlerin varlığı sorunu önplana çıkmıştı. Taliban ise bu konuya eğileceğini duyurmuştu. Sonuç: birkaç genelev havaya uçuruldu.

Her konuda bu tip müdahalelerde bulunan Taliban, son olarak yerel bir çeteci olan ve arkasında bazı siyasilerin ve polis yetkililerinin bulunduğu sanılan Shoaib Khan adlı bir kişiyi ülkeden kaçmak zorunda bıraktı.

Bölge halkı ise bu “Talibanizasyon” çalışamalarının başarılı bir ivme kazandığını söylüyor. Çünkü bozuk ve kötü yönetimin eksikliklerini dolduran Taliban büyük bir sempati kazanıyor. Kalpleri ve beyinleri kazanmanın tek yolunun silah olmadığını onlar da kavramış gibi görünüyor.

Pressmedya

Yorum bırakın